Work Starting on £3.6m Penarth Pier Restoration

Wednesday, 26th September 2012
 

Work to turn the dilapidated pier pavilion in Penarth into a major arts and community complex is about to begin. Contractors will move onto the site of the Penarth Pier Pavilion next month to turn a £3.6m plan to create a major tourist attraction into a reality. The scheme, which is due to be completed next year, will see the restored building host a range of activities and will have a dedicated exhibition space focusing on the area’s maritime heritage.

   

The group behind the scheme, Penarth Arts and Crafts Ltd (PACL), hope the newly-restored pavilion will rekindle interest in the seafront of Penarth, and boost the economy of the town and surrounding area. The first-floor balcony will be redesigned to create an auditorium for lectures and conferences, a small cinema and a cafe which will overlook the seafront. Volunteer organisations including Coastwatch, wildlife sanctuaries and the RSPB will be based at the centre. The project is financed by the Heritage Lottery Fund, Big Lottery Fund, Welsh Government, Vale of Glamorgan council, Cadw and Coastal Communities Fund.

   

Businessman Paul Twamley, chairman of PACL, said when the new complex opened in just over a year it would rank alongside some of the most beautiful and best-loved piers in the British Isles. He continued “We are at an exciting stage of the project and I am delighted that we have been able to award the contract to a Cardiff-based company, R & M Williams.

   

“The project itself heralds a new era, not only for the pavilion and the town’s seafront, but for the whole of Penarth and the wider South Wales area. This is a heritage building of national significance. Its restoration, together with the development of wonderful new facilities, will transform what we will be able to offer to our local community and visitors.”

   

Darryn Parry, MD of R & M Williams said “We are committed to delivering to the people of Penarth and Wales a building which will be as stunning as when it was first constructed.”